Omsorgspersonal sjukskrev sig under festivaler

Ovanligt många, som jobbar inom äldreomsorgen i Luleå, sjukskrev sig under Luleåkalaset och Piteå dansar och ler. Det ledde till personalbrist och kan resultera i strängare krav i samband med sjukskrivning.

Socialnämndens ordförande i Luleå, socialdemokraten Leif Wikman, tror inte att problemet med personal som fuskar med sjukskrivningar är unikt för äldreomsorgen. Men han säger att det under nästa år kan bli så att sjukintyg krävs redan från första dagen.

Det här säger Leif Wikman i samband med att socialnämnden svarar på kritiken från folkpartisten Marcia Franzén mot vissa delar av omsorgen på Bredängens äldreboende.

Hon jobbade där som sommarvikarie och fann brister, bland annat att det slarvades med medicineringen och vikareförmedlingen inte fungerade som den skulle. Personalbristen gjorde att vikarier fick jobba 14 timmar och när hon lämnade in sin jobbansökan första gången slarvades den bort.

Leif Wikman tycker det är märkligt att Marcia Franzén, som sitter i socialnämnden, inte vänder sig direkt till socialförvaltningen med sina synpunkter, utan enbart till massmedia, men han tar till sig av kritiken.

När det gäller jobbansökningar ska de hanteras elektroniskt i fortsättningen och vikarieförmedlingen ska ses över. Kommunrevisionen ska också anlitas för att undersöka förhållandena inom äldreomsorgen.

"Under nästa år kan bli så att sjukintyg krävs redan från första dagen."

Leif Wikman (s), socialnämndens ordf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".