Jokkmokk

Terra Madre samlar urfolk

1:11 min

Konferensen "Terra Madre" väntas samla urfolk från hela världen under temat "Slow Food".

Det är vid Talvatissjön i Jokkmokk som urfolkskonferensen Terra Madre kommer äga rum under tre dagar. I det gröna gräset står redan flera mindre kåtor och en jättestor där de 200 delegaterna från 31 olika länder ska få plats. Totalt är det 120 olika folk som ska samlas här och ett femtiotal urfolksorganisationer kommer finnas representerade.

Under konferensen kommer urfolkens överlevnad att diskuteras utifrån möjligheterna att producera sin egen mat på traditionellt vis.

Ol-Johan Sikku är ordförande för Slowfood Sápmi och han ser fram emot konferensen:

 – Förväntningarna är att vi kommer ut med mycket kunskap, därför att vi har många urfolksexperter som är här, och också att vi har skapat ett urfolksnätverk, ett indigenous Terra Madre nätverk, som fungerar och där vi har ett bra samarbete, också vidare mot nästa konferens, men det är någonting som får arrangeras om några år kanske.

Hur viktigt arrangemang är det här?

 – Det här är väldigt viktigt arrangemang för urfolk överhuvudtaget . Vi skapar en resurs att jobba för våra rättigheter , våra kulturer och för vår överlevnad, säger Ol-Johan Sikku.

Anandi Soans från Slowfood international har rest till Jokkmokk från Indien. Hon tror att ett nätverk som Terra Madre kan få urfolk att känna sig mindre ensamma och våga fortsätta följa familjetraditionerna.

Maria Unga

Maria Unga Foto: Alexander Linder, SVT Sápmi

Reporter, Sameradion
0980-750 33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.