Inga ersättningsjobb i Gällivare

Det blir inga ersättningsjobb när Datex Ohmeda i höst lägger ner sin tillverkning i Gällivare. Det säger företagsledningen. Följden blir att 20 personer förlorar sina jobb.

Företaget Datex Ohmeda, som tillverkar filter till narkosutrustning, flyttar sin produktion till Kina. Det medför att ett 20-tal personer i Gällivare förlorar sina jobb. Men trots att Datex Ohmedas huvudägare är företagsjätten General Electric så har det enligt produktionschefen, Sam Svänell, inte gått att skaffa fram några ersättningsjobb.

Hittills har bara tre av de uppsagda fått nytt jobb på orten, men chefen för kommunens näringslivsbolag Expandum, Kajsa Andersson, är ändå hoppfull och tror att det kommer att bli fler som får jobb.

- Flera av teknikföretagen i Gällivare växer just nu och söker personal med den kompetens som nu blir tillgänglig, säger Kajsa Andersson.

Efter semestrarna ska man dessutom undersöka möjligheterna att få kapital till en ny verksamhetsidé som kan ge nya jobb, tillägger Kajsa Andersson.

Metallfackets platsombud på Datex Ohmeda, Bertil Winza, är inte lika optimistisk som näringslivschefen om möjligheterna till jobb på arbetsmarknaden i Gällivare, särskilt inte för de äldre. Han säger också att han är besviken, men inte förvånad över att varken företaget eller kommunen kunnat ordna några ersättningsjobb.

Avvecklingen i Gällivare pågår nu för fullt och ska vara avslutad i början av oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista