Norrbotten

"Hälften av plockarna är lurade"

1:47 min

Många thailändare åker år efter år hem med skulder efter en dålig bärsäsong i Sverige. Sveriges Radio åkte till platsen där allt börjar, nämligen till Thailand. Thailändaren Chatchai känner sig lurad av sina egna landsmän.

Chatchai åkte 2009 till Sverige i hopp om att bli rik, hem återvända han istället med skulder efter ett dåligt bärår.

Han berättar om bemanningsföretaget i Thailand som inte ger all information till de thailändare som vill åka till Sverige för att plocka bär. Bemanningsföretagen i hemlandet ger bara den bra informationen.

Innan avresan visste Chatchai inte alls hur det skulle bli i det nya landet långt hemifrån. Men det thailändska bemanningsföretaget sa att de kunde tjäna 100 000 bath i månaden, vilket motsvarar ungefär 20 000 kr. Alltså skulle dem ha återvänt hem med 60 000 kr efter tre månader.

Chatchai tror att åtminstone hälften av hans vänner fått skulder efter att de varit till Sverige för att plocka bär. Han säger att vissa av hans vänner är jätterädda för att inte få åka tillbaka om de visar sitt missnöjde.

Chaiyuth Kitsawat driver ett bemanningsföretag i Bangkok och han menar att thailändarna har tagit en risk där man både kan vinna och förlora och vissa förlorade.