DNA ska stoppa dieselstölderna

Varje månad försvinner tiotusentals liter diesel i Norrbottensskogarna. Hårdast drabbade är skogsentreprenörerna. Nu ska dieseln DNA-märkas för att spåra tjuvarna.

Skogsentreprenörerna jobbar veckor i sträck ute i skogen. De förvarar sitt bränsle, oftast flera tusen liter diesel, i redskapsvagnen och skogsmaskinerna. Under kvällar och helger står dock utrustningen helt obemannad fram till nästa morgon. Det är då som bränsletjuvarna slår till. Varje år försvinner tiotusentals liter diesel bara i Norrbotten.

I höstas fick skog- och vägentreprenörerna nog. De startade projektet stöldstopp i skogen tillsammans med stöldskyddsföreningen. Stölderna har minskat med 15 procent, men det räcker inte. Målet är att få ner stölderna med 50 procent under de närmaste tre åren.

Bränslet ska färgas och DNA märkas

Alla skogsentreprenörer ska nu börja färga sin diesel blå, med ett särskilt medel. Det ska bara gå att köpa färgningsmedlet om man har ett skogsföretag.

Nästa steg blir att DNA-märka bränslet med hjälp av flytande isotoper. Det är ofarligt för miljön, men gör att man kan spåra dieseln tillbaka till ägaren, oavsett hur utblandad dieseln är. 

Polisanmälda dieselstölder i skogen:

  • 1999 - 270 559 l
  • 2000 - 276 770 l
  • 2001 - sep 2002 - 76 045 l

Anledningen till de minskade stölderna efter 2001 är att Försvarsmakten ökat bevakningen av sina dieseldepåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".