Skulder kan leda till sjukdom

Det ska gå snabbare att få skuldsanering enligt en statlig utredning. I stället för att vända sig till fordringsägarna, kan den skulddrabbade ta direktkontakt med kronofogden för hjälp.

Handläggare Rolf Segerlund på skuldsaneringsenheten vid kronofogdemyndigheten i Luleå säger att det här innebär mer arbete för myndigheten, men han välkomnar ändå förslaget, eftersom både den skulddrabbade och fordringsägarna tjänar på det.

Under första halvåret i år beviljades 72 personer skuldsanering i Norrbotten och Västerbotten och det är i stort sett samma antal som under tidigare år.

När en person beviljas skuldsanering så får han eller hon leva på existensminimun, medan överskottet av inkomsterna går till fordringsägarna. Det här pågår i fem år och sedan är personen skuldfri, oavsett om skulderna är betalda eller inte.n

Orsakerna till att folk får oväntade skulder är att deras företag gått i konkurs, att de börjat missbruka droger, blivit arbetslösa eller skilt sig.

Att få sådana här skulder är så allvarligt för de enskilda, att de kan bli sjuka, med efter skuldsaneringen känner de sig bättre, säger Rolf Segerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista