Luleå blev tvåa i årets solliga

Ifjol toppade Luleå sol-ligan, men i år fick Luleå se sig besegrat av Öland norra udde. Kirunas förra kommunalråd Lars Törnman fick för några år sedan SMHI att ändra sina mätningar och ta hänsyn till midnattssolen. Trots det hamnar Kiruna den här sommaren bara på elfte plats, vilket Törnman beklagar.

Kirunas förra kommunalråd Lars Törnman fick för några år sedan SMHI att ändra sina mätningar och ta hänsyn till midnattssolen. Från 2002 mäter SMHI soltimmar mellan solens upp- och nedgång istället för som tidigare mellan sex på morgonen och åtta på kvällen. Det gynnar både Kiruna och Luleå, tycker Lars Törnman som samtidigt beklagar Kirunas elfte plats i solligan.

- Det kunde ha varit bättre men med de förändringar som SMHI gjorde för några år sedan så har det ju påverkat Kiruna positivt, säger han.

Törnman medger att han själv hade förhoppningar att Kiruna skulle ligga i topp efter förändringen, men så blev det inte och nu hoppas han på kommande somrar.

- Vi har ju sådana här yttre faktorer som har påverkat oss negativt. Jag vet inte vad det är för konstiga mojänger som stört solskenet, men vi kommer igen, det kommer nya somrar, säger Lars Törnman.

Det var Törnmans kritik som fick till följd att SMHI ändrade sina solmätningar bekräftar SMHIs metrolog Sten Laurin.

- Ja, det var väl lite protester från Kiruna med Lars Törnman som tyckte då att det var orättvist att de inte fick tillgodoräkna sig midnattsolens strålar också, säger han.

Solligan som presenterats i olika media är nu klar för i sommar och visar att Luleå haft 405 soltimmar vilket är näst högst i landet. Efter en solig avslutningsvecka lyckades Ölands norra udde ta sig förbi Luleå i toppen! Ölands norra udde slutade på 414 timmar. Närmast efter Luleå följer Visby på Gotland, och Östersund i Jämtland. I botten av listan finns stationerna i Växjö, Kiruna och Lund.

Sol-ligan 2004

Sammanlagd soltid, antalet soltimmar 25/6-12/8:

 1. Ölands norra udde 414
 2. Luleå 405
 3. Visby 399
 4. Östersund 373
 5. Stockholm 364
 6. Karlstad 359
 7. Umeå 353
 8. Borlänge 342
 9. Norrköping 337
 10. Göteborg 333
 11. Kiruna 317
 12. Lund 316
 13. Växjö 290

Källa: SVT, Rapport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista