Stort budgetunderskott i Arjeplog

Det ser mörkt ut för ekonomin i Arjeplogs kommun. Vid en genomgång i samband halvårsskiftet ser det ut som resultatet kommer att bli 4 miljoner kronor sämre än vad som budgeterats.

I år hade man budgeterat med att kommunen skulle göra ett överskott på 2,5 miljoner kronor, men prognosen pekar mot ett underskott på 1,5 miljoner kronor. Alltså 4 miljoner kronor sämre än förväntat resultat.

Det är en rad olika omständigheter som gör att kommunens ekonomi försämrats radikalt under året. Bland annat lyckades kommunledningen inte få igenom den planerade omorganisationen av skolverksamheten. Det betyder runt 750 000 kronor per år. En felbudgetering av vatten- och avloppsavgifterna är en annan post som inverkar negativt på budgetresultatet. Men det finns en större och kostsammare post berättar kommunalrådet Urban Fransson (s).

- Det är personalkostnaderna. Bland annat har kostnaderna för sjukhemsverksamheten skenat iväg rejält, säger han.

Nu ska samtliga verksamhetschefer informeras om budgetläget och maningar om att sparas där det går.

- Om det kommer att bli några uppsägningar är för tidigt att uttala sig om, säger Bengt urban Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista