Luleås politiker säger nej till gräddfil

Kommunpolitikerna i Luleå vill inte att de ska få särskilt gynnsamma pensioner, när de slutar. Därmed säger de nej till ett förslag från Kommunförbundet.

Enligt Kommunförbundets förslag bör kommunpolitiker inte kunna få pension före 50 års ålder. I dag kan de få pension redan vid 40 års ålder, men måste då ha jobbat ett visst antal år som politiker, till exempel sex eller tolv år.

Förslaget innebär visserligen en skärpning av nuvarande regler, men Luleås politiker tycker ändå inte om det och talar om gräddfil och fallskärmar. De ska nu utreda frågan vidare.

Folkpartiets gruppledare i Luleå kommunfullmäktige Ylva Strutz säger att det är fel att politikerna ska gynnas extra ekonomiskt vid pension, även om det inte betyder så mycket för kommunen rent ekonomiskt.

- Det är upprörande och hårresande med dessa specialregler. Vilken annan grupp i samhället kan själv vid uppnådda 50 år pensionera sig och utkvittera en hög pension. Rätten till pension vid 50 års ålder är stötande, säger hon.

"Rätten till pension vid 50 års ålder är stötande."

Ylva Strutz (fp)
gruppledare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista