Linbanan i Abisko kontrolleras igen

Statens Haverikommission som utreder linbaneolyckan den 27 juli i Abisko då en person omkom och tre skadades ser nu om det finns samband med andra liknande olyckor, bland annat i Abisko 17 år tidigare

1987 inträffade två linbaneolyckor i Sverige. Den ena i Ammarnäs i Västerbotten, som är identisk med den senaste i Abisko. Även där omkom en person och tre skadades.

Samma år 1987 inträffade en olycka i Abisko, i samma linbana som sommarens olycka inträffade i. De två olyckorna 1987 utreddes inte av Statens Haverikommission, eftersom den inte fanns då. Istället sköttes utredningens av något som hette Katastrofkommissionen.

Urban Kjellberg utredare på Statens haverikommission säger att man alltid brukar se och jämföra dom olyckor man utreder med liknande olyckor som tidigare inträffat. Vad man nu vet är att sedan olyckan i Abisko 1987 har linbanewiren bytts ut. Något som gjordes 1999 då wiren var runt 30 år gammal.

Det Haverikommissionen nu ska kontrollera är om och när fästanordningen mellan wiren och korgen är bytt.

- Vi tror att fästena är bytta eftersom det inte verkar vara original, men vi ska undersöka närmare när och hur det gjordes, säger utredaren Urban Kjellberg.

Om ett halvår räknar Haverikommissionen med att utredningen av olyckan ska vara klar.

" Vi tror att fästena är bytta ..."

Urban Kjellberg
Haverikommissionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".