Piteå kommun går med förlust

Utgifterna ser ut att bli 25 miljoner kronor högre än de inkomster som Piteå kommun skissat på i sin budget för 2004. Anledningen är att kommunen litat för mycket på statens bedömningar av tillväxten i landet.

Statens tillväxtprognos är en av flera pusselbitar som används för att bedöma vilka inkomster kommunen kan förvänta sig. Tillväxten i år blir lägre än förväntat och då blir också inkomsterna lägre än förväntat.

- Vi får inte lita lika mycket på statens prognoser framöver. Prognoserna går upp och ned, säger kommunalrådet Maj-Britt Lindström (s).

Antalet jobb i Piteå ökar inte i den takt man hoppats på, trots att det finns tillväxtmotorer inom skogsindustrin, på Furunäset, vid Acusticum och Musikhögskolan.

- När folk inte får jobb och arbetsförmedlingen och försäkringskassan samtidigt stramar åt tvingas kommunen betala ut stöd till kommuninvånarnas försörjning och då ökar kostnaderna för socialförvaltningen, säger Maj-Britt Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".