Barnomsorgen i Luleå mår dåligt

Det är stressigt för personalen inom barnomsorgen i Luleå. Nedskärningar med större barngrupper som följd har lett till att både barn och personal inom förskolan i Luleå mår dåligt. Fler neddragningar är att vänta. Samtidigt säger den politiska ledningen säger att det inte finns så mycket de kan göra.

Under de närmaste fyra åren ska ytterligare 54 miljoner sparas in inom barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun. Enligt Ingrid Norberg, socialdemokratisk ordförande för barn och utbildningsnämnden, ska nämnden försöka att göra neddragningarna utan att det drabbar barn och personal allt för mycket.

- Jag är medveten om att det känns tufft, men hoppas att personalen står ut. Vi får spara där det gör minst ont. Men ont kommer det att göra, säger hon.

Samtidigt säger Ingrid Norberg att det inte finns så mycket nämnden kan göra åt sitationen. Hon hoppas att regeringen i sin budgetproposition nu i höst ska skjuta till pengar till just förskolan.

Men hur mycket pengar det blir går inte att svara på i dagsläget. Däremot lovar hon att regeringspengarna i första hand ska användas till att försöka minska de stora barngrupperna som är fem barn per förskolepersonal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".