1 av 2
Många köar vid Ams Kundtjänst för att få jobb
2 av 2
Många köar vid Ams kundtjänst för att få jobb

Stort intresse för AMS-jobb i Luleå

Det är mycket stort intresse från arbetssökande till de mellan 60 och 70 jobben vid AMS.s nya kundtjänst i Luleå. När Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, höll ett första möte i landstingshuset, i går eftermiddag kom närmare 400 personer, bland andra flera arbetslösa.

AMS har redan två kundtjänster. En finns i Karlskoga, där omkring 2 000 personer sökte de 60-talet lediga jobben som arbetsförmedlare. Den andra kundtjänsten finns i Sollefteå, där antalet sökande var 750 till 60 jobb. Nu är det Luleås tur att få en kundtjänst.

Beskedet om att Luleå skulle få AMS nya kundtjänts presenterades i samband med statsminister Göran Perssons (s) Norrbottenspaket i mars. Då talades det om att Boden skulle få kundtjänsten, men det blev alltså Luleå och någon motiveringen gavs inte. Kjell Ljung på länsarbetsnämnden tror dock att det beror på närheten till universitetet.

Några särskilda pengar för att starta kundtjänsterna finns inte, utan de tre enheterna finansieras med nedskärningar hos AMS och länsarbetsnämnderna. Totalt kostar satsningen i landet 400 miljoner kronor.

De personer, som anställs i Luleå ska först gå en sex månader lång utbildning och sedan startar arbetet den sista juni nästa år. Några lokaler för verksamheten har AMS ännu inte hittat.

- Syftet med satsningen är att effektivisera arbetsförmedlingen och göra den mer tillgänglig, inte minst på kvällar och helger, säger projektledare Eva-Lisa Höglund på AMS.

Arbetet kommer att bestå i att hålla kontakt med arbetssökande och arbetsgivare via telefon och internet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".