Uppsving för riskkapitalbolag gynnar Norrbotten

Norrbotten gynnas av att flera riskkapitalbolag nu planerar investeringar. Det tror ledningen Norrlandsfonden.

Enligt tidningen Dagens Industri vädrar riskkapitalisterna morgonluft och har mer än 100 miljarder kronor att satsa i bland annat svenska bolag.

- Jag räknar med att det även kommer Norrbotten tillgodo givetvis, säger Lars Olof Söderström som är vd för Norrlandsfonden.

Norrbotten ligger, sett i ett nationellt perspektiv, ganska bra till när det gäller investeringar från riskkapitalbolag. Enligt statistik över investeringar gjorda av sådana bolag under första kvartalet i år så ligger Norrbotten på sjätte plats, efter några storstadslän i södra Sverige och Västerbottens län.

Men vad betyder det då om man släpper in ett riskkapitalbolag? Helt riskfritt är det inte enligt Lars Olof Söderström.

- Det finns alltid en risk i det också. Därför är det väldigt viktigt i den process som föregår den här typen av äktenskap. Att man har lärt känna varandra och att man känner varandras förväntningar på vad resan ska innebära, säger han.

Det finns flera värden, förutom de rent ekonomiska, för Norrbottniska företag att samarbeta med riskkapitalbolag bedömer Lars Olof Söderström.

- Ett väl fungerande riskkapitalbolag har ju en erfarenhet med sig om hur det är att utveckla ett företag och kan därigenom, i styrelsearbete och på annat sätt, tillföra kompetens och värdefulla affärskontakter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista