Rullstolsburen kämpar vidare

Rullstolsburne Kjell Johansson har i sommar fått komma ut ur sin lägenhet där han tvingats vara i två och ett halvt år - men bara de dagar som Gällivare kommunen bestämmer.

Gällivare kommun har slutligen sagt ja till att hjälpa rullstolsburne Kjell Johansson att komma ut i sin rullstol två bestämda dagar i veckan.

Men Kjell Johansson vill själv kunna bestämma när han får komma ut.

Genom sin advokat, Stefan Käll vid neuroligiskt handikappades riksförbund, har han lämnat in en ny ansökan till kommunen om att få hjälp via lagen om stöd och service - något som kommunen tidigare har sagt nej till.

-Jag har kampviljan, kvar säger Kjell Johansson, som kommer att kämpa för sin rätt att komma ut på stan när han själv vill.

Lagen om LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade listar tre grupper som har rätt till hjälp. Punkt tre stämmer in på Kjell Johansson.

Lagen säger också att verksamhetens mål ska vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Skillnaden för Kjell Johansson att få hjälp via socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service är att han via lss skulle kunna styrs när han vill gå ut inte som nu måndag och torsdag och är det dåligt väder ställs utevistelsen in helt.

Stefan Käll jurist vid neurologiskt handikappades riksförbund säger att han aldrig stött på något liknande fall med en sådan ung människa som tvingas vara inomhus. Han tycker att det är ett högst rimligt krav att Kjell får styra när han får komma ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".