Staten fortsätter lägga kostnader på kommunerna

Statsministern har lovat att stärka kommunernas ekonomi med nya statsbidrag, men trenden att staten vältrar över kostnader på kommunerna fortsätter. Det tycker ledande politiker i Norrbotten.

Ett exempel är den åtstramning, som görs på arbetsförmedlingarna och försäkringskassan för att få ut fler människor i arbete. Maj-Britt Lindström (s), som är kommunalråd i Piteå, tycker att det räcker med de kostnader kommunen redan har.

- Vi har arbetslöshet och vi har ohälsa och försörjningsbördan faller på kommunerna via det som tidigare hette socialbidrag, säger hon.

Nytt sätt att agera

Per Lavander(s), som är ordförande för Kommunförbundet i Norrbotten, säger att det nya sättet som försäkringskassan och arbetsförmedlingarna agerar på, för att få tillbaka fler människor i arbete, leder till att kostnaderna flyttas över till kommunerna.

- Det säger sig självt att människor reagerar när de trott sig vara sjukskrivna av läkare och så får de besked av försäkringskassan tre veckor senare att de inte varit det. Den förväntade inkomsten är borta och många reagerar starkt när de måste vända sig till socialbyrån, säger Per Lavander.

Persson lovar ge kommunerna pengar

Statsminister Göran Persson har lovat kommunerna 1,7 miljarder kronor i år och 1,5 miljarder kronor nästa år för att kommunerna ska få ordning på ekonomin.

- Pengarna räcker nog till för att ta hand om de extrakostnader som följer av åtstramningarna på försäkringskassan och arbetsförmedlingen, men till att skapa balans i kommunernas ekonomier räcker de inte, säger Per Lavander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista