Rysk skog viktig för Norrbotten

Det finns stora möjligheter när det gäller de ryska skogstillgångarna inom Barentsregionen. Det anser Skogsstyrelsens Generaldirektör Maria Norrfalk som deltog i en Barents- och EU konferens i Luleå i veckan.
Skogen är viktig för länderna inom EU:s Nordliga Dimension och i Barentsregionen, det konstaterade Maria Norrfalk under en konferens i Luleå i början av den här veckan. 42 procent av Europas skogstillgångar finns i Sverige och Finland. Det motsvarar ungefär 48 miljoner hektar. Lägger man till Norge rör det sig om totalt 58 miljoner hektar. I Nordvästra delen av Ryssland, den delen som tillhör Barentsregionen, finns enligt Maria Norrfalk 70 miljoner hektar skog. Här finns stora möjligheter att göra mer, säger hon och syftar på de problem som finns i Ryssland. Hon kostaterar att det ryska skogsbruket lider av stora strukturella problem som till exempel låg mekanisering, bristande infrastruktur och att själva systemet för skogsbruk inte är i ordning. Maria Norrfalk citerade en rysk minister med ansvar för skog som sa: ''Vi avverkar skog men i vår statskassa hamnar bara sågspån''. Norrfalk anser att man kan hjälpa till på flera områden via Barentssamarbetet, till exempel skogspolitik, lagstiftning och administration.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".