1 av 2
Anita Rönnbäck, ombudsman för LO Norrbotten
2 av 2
Roger Hassberg, regionalt skyddsombud för Transport

LO-medlemmar vill påverka sin arbetsmiljö

Kunskap, utbildning och påverkan är några av de förslag till förbättringar i arbetsmiljöarbetet som medlemmarna lämnade till LO under Nolia-mässan. Sammanställningen av svaren ska skickas till arbetslivsministern och till chefen för Arbetsmiljöverket

Fler än 400 medlemmar stannade till i LO:s monter, drack en kopp kaffe och skrev ned sina synpunkter..

- Jag tror att de kände att det var en väg att kunna påverka arbetsmiljöarbetet och att få ur sig sina tankar, säger LO-ombudsmannen Anita Rönnbäck.

Bättre kunskaper önskas

LO-medlemmarna anser att det behövs bättre kunskap om hur arbetsmiljöfrågorna ska hanteras och att arbetsledning och arbetare utbildar sig tillsammans, så att alla blir bättre på att avgöra vad det finns för risker på arbetsplatserna.

Vanliga synpunkter bland kommunals medlemmar är att det behövs mer personal, att stressen måste ned och att möjligheterna att påverka ska bli bättre.

Byggnadsarbetarna vittnar om att byggtiderna är kortare och att tempot ökar.

De här synpunkterna om arbetsmiljöfrågorna ska nu skickas till arbetslivsminister Hans Karlsson och till generaldirektören för Arbetsmiljöverket Kenth Pettersson.

Belöna de som tar ansvar

Anita Rönnbäck och Transports regionala skyddsombud Roger Hassberg tror på någon form av belöning till de företag som tar arbetsmiljöfrågorna på allvar, istället för bestraffning av de som slarvar.

- Det borde finnas ett sätt att premiera de företagare som tar sitt ansvar, säger Roger Hassberg. Ett bra arbetsmiljöarbete kan vara förebyggande och förhindra sjukskrivningar.

Anita Rönnbäck och Roger Hassberg konstaterar att förtidspensioneringarna ökar och att sjuknärvaron på jobben ökar.

" Att arbetsledarna är lyhörda för arbetarnas kritik och deras kompetens "

Bo, Transport

" Mer personal, mindre stress "

Rauni, Kommunal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".