Metallombud från länet möttes inför kongress

Metalls kongress närmar sig och idag hade metallombud från hela länet samlats i Luleå. Den fråga som dominerar inför kongressen är eventuell sammanslagning av metall- och industriförbunden, vilket de flesta ombud är positiva till utom länets gruvavdelningar.

Inget av gruvs ombud inom metall i Norrbotten vill uttala sig om förslaget att slå samman de två stora metall- och Industriförbunden trots att man är kritisk till det.

- Inget uttalande innan kongressen, var beskedet från ett av ombuden.

11 ombud från länet, varav fyra från gruv, åker ner och tar med sig sammanlagt 18 motioner från länet. Det är motioner, som förutom själva sammanslagningsprocessen, också till exempel handlar om arbetsmiljö, rätten till sjukpenning och sänkt pensionsålder för skiftarbetare.

Huvudfrågan på metalls kongress handlar dock om sammanslagning av metall och industriförbundet. Det är ett förslag som ombudet Kurt Jonsson från metalls avdelning 173 i Luleå är positiv till.

- Ja min personliga åsikt är att det är bra. Det är till gagn för medlemmarna, det är till gagn för det nya förbundet, att man blir starkare, säger han.

Ett större förbund innebär mindre byråkrati, anser Kurt Jonsson och han tror att om det inte blir någon sammanslagning så skulle det vara negativt för de två förbunden.

- På längre sikt skulle det bli en försvagning av förbunden eftersom vi lever i en tid då det är kräftgång i medlemsantalet, säger han.

När det gäller kritiken från gruvavdelningarna inom metall så säger Kurt Jonsson att han har förståelse för den, men har tror samtidigt att en sammanslagning även skulle gynna gruv.

- Jag skulle nog vilja påstå att man i aktion gentemot arbetsgivarna ändå är starkare när man har ett större förbund i ryggen och för medlemmarna så tror jag ändå att det är positivt, även för gruvmedlemmarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista