1 av 3
Författaren Karin Eriksson tillsammans med dottern Helena vid boksläppet av Morjärvmannen och Säpo. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
2 av 3
Boken Morjärvmannen och Säpo handlar om Sanfrid Eriksson som av Säpo och massmedierna pekades ut som storspion. Säpos akt om honom innehöll 2000 sidor. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
3 av 3
Hösten 1976 greps Sanfrid Eriksson anklagad för att vara rysk spion. Han kom att bli Morjärvmannen. Detta blev kulmen på två decenniers allt intensivare kontroll och förföljelse. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Luleå

Säpo bad aldrig om ursäkt

Boksläpp av Morjävsmannen och Säpo
1:44 min

Nu släpps boken Morjärvmannen och Säpo som handlar om Sanfrid Eriksson som för 35 år sedan greps i Morjärv anklagad för att vara rysk spion.

Gripandet blev kulmen på två decenniers allt intensivare kontroll och förföljelse av Säkerhetspolisen, Säpo. Sanfrid släpptes ur häktet efter en dryg månad och anklagelserna visade sig bottna i en kombination av rysskräck och byskvaller. Trots det visade det sig att Säpos hemliga arkiv innehöll en tvåtusen sidor lång akt om Sanfrid.

- Boken innehåller både Säpos utredning och intervjuerna med angivarna som var grannar och nära vänner, som vi trodde var våra vänner, säger Sanfrids änka Karin Eriksson som skrivit boken tillsammans med den sedan tjugo år avlidne maken.

Anledningen till att boken tagit så lång tid att färdigställa är den mångåriga kamp som Karin haft för att få ut akten om Sanfrid ur Säpos hemliga arkiv. En kamp som hon tillslut vann efter hot om Europadomstolen.

- Men nu får vi sätta punkt, säger hon.

Någon ursäkt från Säpo har Karin Eriksson aldrig fått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".