Uppvaktning inför försvarets nya neddragningar

Idag gör gör länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och sex kommuner från de två länen, gemensam sak och uppvaktar försvarsminister Leni Björklund.

Det handlar nu om att greppa det sista halmstrået för att behålla förbanden i norr, när försvaret under hösten ska genomgå stora besparingar:

Det är landshövdingarna i dom två länen, företrädare för Norrbottens kommunerna Luleå, Arvidsjaur, Boden och Älvsbyn samt Umeå, och Storuman från Västerbotten som under närmare två timmar ska övertyga försvarsminister Leni Björklund om fördelarna med att ha kvar förbanden här uppe i norr när försvaret ska genomgå en stor bantning.

Vid uppvaktningen kommer det att finnas en rad nya argument, som inte varit uppe vid tidigare uppvaktningar.

- Vi kommer bland annat att trycka på Karl Leiflands utredning om fördelarna med att låta utländskt försvar öva här uppe i norr, som enligt utredningen skulle förbilliga det svenska försvaret, säger Per Lavander (s), kommunalråd i Arvidsjaur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista