Mer pengar till Progressum

Kiruna kommun betalar dyra pengar varje år för att utvecklingsbolaget Progressum ska svara på remisser, men en granskning som Norrbottensnytt har gjort visar att Progressum sköter uppgiften dåligt.
Kiruna kommun har köpt tjänster av Progressum för 1,5 miljoner kronor per år sen 1997, då Progressum bildades. För de pengarna ska Progressum utveckla och stimulera näringslivet i Kiruna. I uppdraget från kommunen ingår bland annat att svara på remisser, det vill säga tycka till i frågor som har med näringsliv och företagande att göra. Syftet är att underlätta för kommunen att fatta beslut. Men en granskning som Norrbottensnytt har gjort visar att Progressum sköter den uppgiften dåligt. Sedan förra valet, hösten 1998, har 21 ärenden skickats till Progressum på remiss. Av dem har Progressum bara svarat på sex stycken. Går man längre tillbaka i tiden finns det ett ärende från 1997 där kommunen fortfarande inte har fått något svar från Progressum, och det trots två påminnelser. Hanteringen av ett annat ärende, som rör vindkraft, följer samma mönster. Trots en påminnelse har Progressum inte svarat och till slut blev kommunfullmäktige tvungna att besluta i ärendet i alla fall. Varken Lars Törnman eller Harald Ericsson är nöjda med Progressums insatser när det gäller remisserna, men att kommunen inte har reagerat tidigare beror enligt Lars Törnman på att de inte har haft tillräcklig insyn i Progressum. Under de första åren tilläts inga kommunala representanter i styrelsen och anledningen till det var att ägarna, bland annat LKAB, ville ha det så. Bilden kompliceras dock av att Lars Törnman och Kirunas andra kommunalråd Harald Ericsson, numera själva sitter med i Progressums styrelse och det har de gjort sen december 1999. Därför kommer det knappast som nån överraskning att Progressum inte har gjort det dom har lovat. Men trots det fortsätter Kiruna kommun att köpa tjänster av Progressum. Progressum får alltså fortsatt förtroende och nya miljoner. I år kommer kommunen att köpa tjänster för minst 7.4 miljoner kronor och det är lika mycket som man har satsat totalt de senaste sex åren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".