Rekordår väntas för risklinjen

Antalet samtal som rings in till Risklinjen i Norrbotten kan i år bli rekordstort. Efter bara drygt ett halvår under 2004 är antalet samtal fler än för hela 2003 och förklaringen är omfattande marknadsföring.

Risklinjen, som nu är på sitt sjätte år, är ett sätt för allmänheten att kunna ringa in och anmäla farliga förhållanden i omgivningen. Samtalen för hela Norrland samordnas av operatörer i Östersund.

Projekt risklinjen drivs av landstinget, kommunförbundet och de flesta av länets kommuner och det verkar som att en hårdsatsning på att marknadsföra linjen gett resultat i år.

- Jag tycker det ser bra ut, hittills har man ringt in 130 ärenden och det är bra. Vi brukar ligga på normalt mellan 100 och 130 ärenden per år, säger Kerstin Sandberg, vid landstinget i Norrbotten.

Efter drygt ett halvår under 2004 har fler ringt in till Risklinjen och anmält olika riskmoment man upptäckt i Norrbotten, jämfört med hela 2003 då 110 samtal noterades. Den viktigaste förklaringen till det är att man lyckats föra ut information om risklinjen på folks frukostbord, tror Kerstin Sandberg.

- Ja jag tror att det beror mycket på att vi har faktiskt informerat om risklinjen på mjölkpaketen i sommar, säger hon, samtidigt som hon betonar att information också skett på flera andra sätt.

Kerstin Sandberg medger dock att Risklinjen är lite svår att hitta på landstingets egen hemsida. Den finns idag inte på landstingets förstasida, utan på en särskild folkhälsosida, men det ska det bli ändring på.

- Det ska vi se till att den hamnar på första sidan. Helt klart, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".