Lyckad försvarsuppvaktning

Igår uppvaktade en delegation från länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, tillsammans med kommunerna Luleå, Arvidsjaur, Boden, Älvsbyn, Umeå och Storuman försvarsministern inför de väntade försvarsneddragningarna. Enligt landshövding Per-Ola Eriksson lyckades man framföra de argument som bara Norrbotten kan presentera.

Det argument som talar för Norrbotten är enligt landshövding Per-Ola Eriksson framför allt möjligheterna att öva i subarktiskt klimat och i stora, fria övningsområden in över land.

- Utan närvaro av militära förband kan man inte utveckla den testverksamheten. Så enkelt är det, säger Per-Ola Eriksson.

Inte många nya argument

Inför helgens uppvaktningsomgång hos försvarsministern har orter och regioner grävt djupt för att finna nya argument för just deras sak. Alla säger att just deras förband är de bästa och fungerar mycket väl. De flesta säger också att det får särskilt allvarliga följder för just deras orter om förbanden försvinner.

Departementsrådet Dan Ohlson anser dock att det inte var många nya militära argument som lades fram under dagen. Det har handlat mer om konsekvenserna för kommuner och orter om förbanden försvinner därifrån.

Kostandseffektiva förband i Norrland

De norrländska huvudargumenten för att behålla och i bästa fall bygga ut den militära närvaron är att Norrland kan spela en unik roll och att satsningar där innebär kostnadsfördelar jämfört med andra platser.

Dessutom måste de regionalpolitiska konsekvenserna för enskilda kommuner och orter i övre Norrland beaktas. Boden och Arvidsjaur är orter som är extremt beroende av sina förband.

Militärens siffror sägs visa att de norrbottniska arméförbanden har låga kostnader. Därför vill man avliva vad som beskrivs som myten om dyra utbildningar där. Garnisonerna i Norrbotten kan dessutom lätt ta emot ytterligare värnpliktiga och ny verksamhet.

Snö och kyla är ett tungt argument

Vintern är ett tungt norrländskt argument. Försvaret behöver tränas för att kunna användas även i kyla och mörker. Om något ska bort ska man väl inte ta det bästa, var ett av argumenten för att bevara exempelvis flygflottiljen F 21.

Representanter för alla orter undviker att peka ut någon annan som den som bör bli av med sina förband. Men alla är medvetna om att det är ett nollsummespel och att det i slutändan kommer att finnas vinnare och förlorare.

Den 17 september överlämnas regeringens proposition till riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista