Förskolevikarier i Luleå saknar utbildning

Mer än hälften av alla vikarier inom barnomsorgen i Luleå har ingen utbildning. Eva Hedman som är förskollärare på förskolan Fenix i Luleå säger att det är något som hon och hennes kolleger märker av.

Av totalt 586 vikarier i Luleås vikariepol är 475 obehöriga. Det kan skapa problem under perioder då det behövs mycket vikarier.

- Det kan kännas otryggt. Outbildade vikarier har inte samma koll på stora barngrupper och då vågar man inte lämna dem ensamma med barnen, säger Eva Hedman som är förskollärare på Fenix förskola i Luleå.

Hon menar också att den ordinarie personalen inte har tid att lära vikarierna från början, utan de måste kunna en del när de kommer.

Gymnasieutbildning håller inte måttet

Siffrorna på obehöriga vikarier inom barnomsorgen i Luleå är egentligen högre än de ser ut på pappret. De som gått gymnasieprogrammet ”barn och fritid” räknas som utbildade, trots att det är en gymnasieutbildning som egentligen ska räknas som förberedande och inte som en regelrätt yrkesutbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista