Ellen från Porjus har börjat skolan

Det blev skolstart för sexåriga Ellen Uusitalo från Porjus, trots att Jokkmokks kommun bara åtgärdat fyra av de tolv krav på handikappanpassning, som ställts av pappan Bo-Lennart Uusitalo.

Ellen har trots allt börjat skolan då det råder skolplikt och kommunen sett till att det ska finnas en personlig assistent, som kan hjälpa rullstolsburna Ellen. Åtta krav på handikappåtgärder av Porjusskolan återstår att vidta och från kommunens sida har man sagt att det tar viss tid att genomföra det, till exempel att installera en hiss.

Den första skoldagen var igår och den tillbringade Ellen i en skola på Umeå universitetssjukhus, eftersom hon fått hjärtbesvär. Där deltog hon i skoluppropet och viss undervisning och när hon kommer hem till Porjus ska hon gå i skolan där, säger pappa Bo-Lennart Uusitalo, som trots tidigare kritik mot kommunen nu räknar med att alla handikappåtgärder ska vidtas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista