Busskurer i glas vandaliserade i Luleå

Extremt många busskurer i glas, med reklam, har förstörts under några veckor i Luleå den här sommaren. Mer än vad som brukar ske under ett helt år. – Det är inte bra, anser företaget Clear Channel som äger busskurerna.

– Det är jättetråkigt att ett litet fåtal kan förstöra så mycket för alla andra som tycker om att ha trevliga busskurer att stå i, säger Maria Skoglund vd för medieföretaget Clear Channel Sverige.

Clear Channel i Sverige är en del av det multinationella medieföretaget Clear Channel med olika slags verksamhet i 64 länder, varav reklam i glasade busskurer är en.

70 glasrutor på busskurer i Luleå har slagits sönder på tre–fyra veckor i sommar vilket är lika mycket som sker under ett helt år enligt Clear Channels regionkontor i Umeå. Det blir en total kostnad på i runda tal 2 000 kronor per busskur om man räknar med städning och annat och då slutar totalkostnaden på cirka 140 000 kronor. Men det är inte bara Luleå som har drabbats av det här enligt Maria Skoglund.

– Vi har sett ett mönster, det kan vara en stad i taget där det under en period finns tendenser. Vi hade för ett par år sen Hudiksvall och för något år sen hade vi Umeå och ofta pågår det under ett kort tag och sen går det över, säger hon.

Maria Skoglund tror inte att det är någon specifik reklamkampanj som retat de som vandaliserat. Protester mot reklam yttrar sig på andra sätt än att slå sönder glas, anser hon, till exempel genom klotter eller lappar med protester. Istället tror hon att det är ungdomar som står för glaskrossandet.

– Just det här att man slår sönder det händer ofta i samband med att skolorna inte har börjat än, ungdomar kanske inte har något annat att göra. Vår erfarenhet säger att det ofta är ungdomar och de som har blivit tagna på bar gärning av polisen det är ju ungdomar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista