Elevkonflikter löses med skolmedling

Nu ska konflikter mellan elever i Norrbotten lösas med skolmedling. Det är de bråkande eleverna själva som ska ta tag i problemen tillsammans med medlare som själva är elever.

Projektet stöds av bland andra Luleå tekniska universitet där Linda Marklund är operativt ansvarig för satsningen och hon hoppas att resultatet ska bli lugnare skolmiljöer.

Skolmedling förekommer redan i bland annat Norge och USA och i viss utsträckning i södra Sverige. Nu drar ett stort försöksprojekt igång i Norrbotten. 60 skolor är med i det tvååriga projektet och det stöds ekonomiskt av samtliga kommuner, länsstyrelsen, landstinget och universitetet.

Meningen är att särskilda elever ska utbildas till konfliktmedlare, men även skolpersonal och föräldrar ska få ta del av viss utbildning. I dag går oftast en vuxen in och avstyr bråk mellan elever och det fungerar sällan bra då den bakomliggande konflikten blir kvar. Då är det bättre att de bråkande själva löser problemen med hjälp av andra elever som är utbildade i konfliktlösning, säger Linda Marklund.

Nu ska istället de bråkande själva lösa problemen med hjälp av en annan elev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".