TCO-basen kritiserar landstinget

TCO:s ordförande Sture Nordh kritiserar landstinget i Norrbotten för att man skär ned arbetstiden för anställda. Landstinget måste spara och det drabbar i första hand kvinnor, som inte längre får arbeta heltid utan måste gå ned till deltid. Det sa Sture Nordh i samband med ett besök i Luleå på tisdagen.

De som i första hand drabbas av kortare arbetstider är kvinnor och personal i yrken som sjuksköterskor och undersköterskor. Här tycker Sture Nordh att landstingsledningen har ett manligt beteende. Den har introducerat deltider för att spara och det kan TCO inte acceptera. Även Vårdförbundet är kritiskt.

- Det här är både en maktfråga och könsfråga och gammeldags brist insikt om fackliga krav, säger Sture Nordh, som ska försöka ta upp frågan med landstingsl

Landstingsledningen tillbakavisar kritiken. Elisabeth Holmgren, som är landstingsdirektör säger att schemaändringar genomfördes på vissa ställen i våras och det medförde att en del personal fick deltidstjänster, men de får flylla upp arbetstiden till heltid genom att ta arbetsuppgifter på andra håll. Vår målsättning är att alla ska ha heltid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista