Skelettets id-bricka tillhörde rysk krigsfånge

Arbetet med att identifiera det 60 år gamla skelettet som hittades i Arjeplogsfjällen i augusti fortskrider. Polisen i Arjeplog har med hjälp av en idbricka via olika register fått fram ett namn på en rysk krigsfånge. Nu återstår att fastställa identiteten.

Id-brickan som troligen tillhörde den hittade mannen var mycket väl bevarad och har lämnat en hel del information. Nu återstår att genom den tekniska undersökningen helt fastställa identiteten på det funna skelettet.

Id-brickans inskriptioner talar om att bäraren tillhörde ett fångläger utanför Berlin som förstördes av tyskarna själva år 1945.

- Troligen har mannen transporterats med båt till Norge för att arbeta med vägbygge i ett fångläger. Han har förmodligen rymt innan ankomsten till lägret, eller strax efter. Fångarna fick ju nya id-brickor när de kom till ett nytt läger, berättar Martin Lestander polisinspektör i Arjeplog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista