Norrbotten

"Föreningarna har stort ansvar"

1:44 min

Den 32-årige man som har erkänt attentaten och massakern i Norge där över 70 unga sköts ihjäl har varit medlem i en skytteklubb. Och med det har diskussioner kommit upp när det gäller hur bra koll skytteklubbarna har på sina medlemmar.

Men Jan-Olof Lampinen, ordförande i Norrbottens skyttesportförbund anser att kontrollerna är bra.

– I Norrbotten tycker jag det sköts bra i alla fall, det är ju det jag känner bäst till, säger han.

För den som vill ha vapenlicens krävs det att man är med i en skytteförening. Det är föreningen som först ger licens till den person som söker den, som sen skickas vidare till polisen som ska godkänna licensen.

Kraven är bland annat att man ska ha aktivt medlemskap i en skytteförening i minst sex månader och ett intyg om skjutskicklighet. Man får även praktisk och teoretisk utbildning.

Licensen gäller i fem år, och det är vapeninnehavaren själv som måste se till att vapenlicensen är godkänd, annars kan man bli dömd för vapenbrott. Så vapeninnehavaren har stort ansvar, men även skytteföreningarna.

– Det är ju första instansen att passera för att få licens på ett vapen. Föreningarnas ansvar är stort, säger Jan-Olof Lampinen.

Efter terrordådet i Norge har man inte inom Norrbottens skytteförbund haft några planer på att göra ändringar i kontrollerna än så länge, säger Jan-Olof Lampinen. Men han säger också att man aldrig kan ha full kontroll på medlemmarna.

– Scenariot finns ju att skyttar slutar och man har blivit beviljad licens en gång och sedan kanske man inte använder det mer.

Har du varit med om att någon blivit nekad licens?

– Inte i de föreningar jag varit med i, men det finns säkert såna fall.

Bildmontage från attentaten i Norge. Foto: Scanpix/Montage: Sveriges Radio.

Linnea Luttu

P4 Norrbotten
linnea.luttu
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista