Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Arbetsmiljöproblem vid festivaler

Arbetsmiljöverket har funnit brister i säkerhet och ljudnivåer vid festivalerna i Kiruna, Piteå och Luleå i sommar. Bland annat förbjöds vissa arbeten på hög höjd och förbudet gäller i hela Sverige.

Arbetsmiljöverket distrikt Luleå har på plats kontrollerat Kirunafestivalen, Piteå dansar och ler och Luleåkalaset och kan konstatera att personalen har informerats av sin arbetsgivare om riskerna med monteringsarbeten på hög höjd. Det har bland annat skett på polska.

Trots informationen fann Arbetsmiljöverket att en anställd arbetade på Kebnescenen i Kiruna, utan att ha föreskriven fallskyddsutrustning.

I Piteå kunde tivolits platschef inte visa att företaget hade gjort någon riskbedömning och i Luleå upptäcktes att två personer arbetade på hög höjd utan fallskyddsutrustning. Efter påpekande avbröts arbetet, men kunde återupptas efter att utrustning hade anskaffats.

Men Arbetsmiljöverket ser allvarligt på det inträffade i Luleå, eftersom det skett två år i rad och därför beslutade verket att förbjuda arbetsgivaren vid vite om 50 000 kronor att montera tivolianordningar och scener på en höjd som överstiger två meter, om inte vissa villkor först har uppfyllts och förbudet gäller i hela landet.

När det gäller ljudnivån i restaurangtälten så översteg den 90 decibel i en del av tälten och Arbetsmiljöverket konstaterar att personalen därmed riskerar att få hörselskador. Kravet är att företagen måste följa gränsvärdena för ljud och att hörselkontroller ska göras på personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".