Biltestföretagen uppvaktar om rättvis energiskatt

De svenska biltestföretagen förlorar miljontals kronor varje år på Skattemyndighetens tolkning av energiskattereglerna. Det anser biltestföretagens samorganisation, som nu ska uppvakta finansminister Bosse Ringholm för att få en ändring. Det sker vid finansministerns besök i Arvidsjaur nästa månad.

Enligt EU:s regler får producerande företag lägre energiskatt än tjänsteföretag. Problemet är den svenska Skattemyndighetens tolkningar av vilka som är producerande företag och vilka som är tjänsteföretag.

Samorganisationens ordförande Per-Gunnar Sundström anser att tolkningarna är godtyckliga och snedvrider konkurrensen. Som exempel ger han komponenttillverkaren Bosch som har egen verksamhet i Sverige och är befriad från energiskatt, medan svenska företag som utför samma arbete åt konkurrenttillverkare beskattas.

- Skattemyndigheten förstår inte att de svenska biltestföretagen, precis som de utländska, är en del av bilkomponenttillverkningen, säger Per-Gunnar Sundström. Han tror också att det blir svårt att behålla svenskägda företag om inte reglerna blir desamma för alla företag i branschen.

- Det kan ju inte vara ett nationellt intresse att ha regler som uppmuntrar till att sälja ut svenska företag för att de ska kunna få lägre energiskatt, anser Per-Gunnar Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".