Säsongsarbetare kan få jobb året runt

Säsongsjobbare i biltestbranschen kan ha svårt att hitta jobb när vintern är slut. En tänkbar lösning är bemanningsföretag som hyr ut de anställda till andra arbetsuppgifter under resten av året. Det här idén ses just nu över av ett samverkansprojekt inom biltestregionen.

Arvidsjaur, Arjeplog, Älvsbyn och Jokkmokk deltar EU-projektet Kompetensutveckling i biltestregionen i samverkan. Projektet har pågått i ett år och ska hålla på i totalt tre år. Projektledaren Mikael Reinholdsson jobbar just nu med en idé om ett bemanningsföretag för de som jobbar med biltestning under vintersäsongen.

- Vintertid skulle de ha sitt arbete som biltestare och resten av året kan de exempelvis hyras ut till skogsarbete eller inom vården, säger han.

En undersökning som gjorts i Arjeplog visade att de flesta biltestarna kunde tänka sig att jobba på annan ort när biltestsäsongen var över. Förslaget om ett bemanningsföretag ha lämnats över till en jurist som ska undersöka hur det skulle fungera melllan de olika arbetsgivare och fack som skulle ingå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".