Slut på skolstrejken i Sikfors - eleverna tillbaka i skolan

I dag kom låg- och mellanstadieeleverna i Sikfors tillbaka till skolan efter förra veckans strejk. Anledningen till strejken var Piteå kommuns besked att flera klasser skulle flyttas från skolan.

Krister Hansén, föräldrarnas talesman i Sikfors, säger att anledningen till att föräldrarna nu låter barnen gå tillbaka till skolan är att kommunledningen nu gått föräldrarna till mötes genom att ha gått med på att träffa föräldrarna i Sikfors. Stötestenen har varit att föräldrarna inte vill att barn- och utbildningsnämnden ska vara med på mötet, utan att de ska få träffa kommunledningen separat för att diskutera om framtiden för skolan i Sikfors.

På onsdag den här veckan kommer föräldrarna att träffa barn- och utbildningsnämnden och mötet med kommunledningen blir nästa vecka.

Från början fanns ett förslag om att lägga ner skolan helt men efter många turer blev det inte så - istället skulle de större barnen få flytta till andra skolor medan de mindre barnen skulle få gå kvar.

Föräldrarna tyckte inte om det beslutet heller, trots att skolan skulle bli kvar. Det handlade bara om tjugo barn och så småningom skulle det ändå bli aktuellt med nedläggning. Föräldrarna tycker inte heller att de har fått vara med och påverka i tillräcklig utsträckning.

Föräldrarna har också överklagat beslutet som fattades i Barn- och utbildningsnämnden till länsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista