Norrbottensfirmor utvecklar simulerings- program för att testa militära system

IT blir det tyngsta artelleriet inom försvarsmakten i framtiden. Just nu jobbar företag i Sverige och internationellt med att ta fram den nya tekniken. Ett av dem är Luleåbaserade Avantra.

Sony Eriksson, SAAB, Boeing, IBM och Avantra i Luleå har alla fått uppdrag av den svenska försvarsmakten att jobba med det nya försvaret - eller nätverksbaserat försvar som det även kallas. I framtiden ska all information inom försvaret styras och spridas via IT.
Det uppdrag IT-konsultföretaget Avantra fått på 5,5 miljoner kronor, handlar om att ta fram ett simulatorprogram. IT-företaget BnearIT i Luleå ska ta fram det programmetm åt Avantra.
Allt testas först i simulatorprogram
Tanken är att inget nytt i IT-väg ska släppas igenom inom försvaret, innan det testats och godkänts i simuleringsprogrammet. Exempelvis om en ny radarkarta ska börja användas, där man kan se alla fartyg och flyg i aktion, så ska kartprogrammet först testas det nya simulatorprogrammet.
Redan fler anställda
För BneariIT:s del har det här uppdraget inneburit nyanställningar.
- Vi har har redan gått från åtta till tretton anställda och vi har budgeterat för ytterligare två personer till i år, säger företagets vice VD Håkan Karlsson.

Tror på ljus framtid
Avantras vice direktör Staffan Ruut tror att framtiden ser ljus ut när det gäller att jobba med IT mot det nya försvaret.
- Det kan bli hur stort som helst. Jag tror att det skulle kunna bli fler nyanställningar, säger Staffan Ruut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".