Gällivare riskerar stå utan flygplats

Gällivare kan stå utan flygplats den första oktober om inte alla tillstånd för att driva flygplatsen blir klara hos Luftfartsinspektionen. Den första oktober är det meningen att Gällivare kommun ska ta över driften av flygplatsen.

Det var i maj i år som Gällivare kommun beslutade att driva flygplatsen i egen regi. Detta i syftet att spara 3,5 miljoner kronor per år. Nu har det framkommit att det inte blir någon besparing att kommunen själva driver flygplatsen. Beslutsunderlaget har varit felaktigt.

Monica Hedström från Norrlandsflyg är nuvarande flygplatschef som lämnar Gällivare flygplats den första oktober då kommunen tar över. Enligt Mats Nilsson hos luftfartsinspektionen har det varit lite rörigt när Gällivare kommun ska ta över driften av flygplatsen. Hittills är bara två personer för befattningarna som räddningschef och flygplatschef granskade och klara hos Luftfartsinspektionen. All personalkompetens ska kontrolleras. Finns inte all dokumentation hos luftfartsverket i tid för granskning så stängs Gällivare flygplats. Ingen dispens kommer att ges.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".