Connex och Orientexpressen i avtalsbråk

Turerna kring Svenska Orientexpressen och tågbolaget Connex går vidare. Ny skyller bolagen på varandra för att de inte följt deras gemensamma avtal på olika sätt.

-Anledningen att Connex bryter avtalet med Svenska Orientexpressen är att orientexpressens inte bedöms vara ett kreditvärdigt företag, säger Connex vd Olof Eriksson till Norrbottensnytt.
Enligt Affärs- och kreditupplysningföretaget UC så har också Orientexpressen stora problem.
Men enligt Svenska Orientexpressens vd Henric Carlsson, är det på grund av avtalet med Connex, som Orientexpressen inte kunnat betalat skatter och avgifter.

Connex skulle betala extrapersonal
Så här ser Henric Carlsson på avtalet mellan de två företagen.
-I vårt avtal står det att Connex ska stå för de kostnader som uppstår, när vi måste ta in extra personal för att klara verksamheten. Men när vi fakturerade Connex för de 3 miljoner kronor det handlar om hittills, så vägrar de att acceptera det, säger Henric Carlsson.
Enligt honom är det där som Orientexpressens problem har uppstått. En process pågår om detta enligt Henric Carlsson och under tiden så har företaget gjort upp en plan med kronofogdemyndigheten.

Kunde tidigt sagt upp avtal
Men enligt Connex vd Olof Eriksson så är det inte sant att Connex är skyldiga Orientexpressen pengar. Olof Eriksson säger också till Norrbottensnytt att de kunde ha sagt upp avtalet med Orientexpressen redan i vintras om de hade velat det.
-De har graverande skulder, säger Olof Eriksson. Enligt Affärs- och kreditupplysningföretaget UC så har också Orientexpressen stora problem.
UC klassar Orientexpressen i riskklass 1 på en femgradig skala där 5 är lägst risk och 1 är högst. Enligt UC är sannolikheten att Orientexpressen ska hamna på obestånd inom två år 77 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".