Universitetet beklagar dålig företagsnärvaro

Universitetsledningen i Luleå bekräftar det faktum att företagen är allt mindre närvarande vid universitets arbetsmarknadsdagar. Universitetets rektor Ingegerd Palmer tycker sig ha sett ett trendbrott när det gäller företagens närvaro på det för studenterna viktiga evenemanget.

- Tidigare var det så att även om de inte hade planer på att anställa så har de varit med bara för att inte hamna i skuggan och bli bortglömda av studenterna, men nu verkar det som man räknar mycket mera krasst vad det kan ge och vilket akut behov man har, säger hon.

Förutom för studenterna så är det bra både för universitet och företagen att kunna mötas på arbetsmarknadsdagarna anser Ingegerd Palmer. För att möta det bristande intresset från företagens sida kan universitet försöka upplysa dom om vikten av att hålla kontakten med studenterna anser hon. Ingegerd Palmer är inne på att det skett ett slags trendbrott där företagen nu, till skillnad från tidigare, är mer krasst nyttoinriktade.

- Det kan man väl förstå i en given situation men det är beklagligt på lite längre sikt för vi tror väl ändå att konjunkturerna vänder och vi får en arbetskraftsbrist så småningom när 40-talisterna börjar gå i pension, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".