1 av 3
2 av 3
Fotograf: Magnus Nyman
3 av 3
Foto: Roger Kvarnström/Sveriges Radio.
NORRBOTTEN

Allt större betesskador

1:28 min

Betesskadorna på den norrbottniska skogen fortsätter öka och har aldrig varit så stora som nu. I genomsnitt är tio procent av de träd som senare ska avverkas skadade, vilket är högst i landet.

Den senaste inventeringen av betesskadorna i länet visar att skadorna fortsätter att öka. Värst drabbade är Överkalix, Övertorneå och Haparanda kommuner. Där ligger skadorna på mellan 12-16 procent.

Problemet är för stora älgstammar. Enligt Heine Krekula vid Skogsstyrelsen har den norrbottniska älgstammen aldrig varit större än nu.

– Troligtvis har vi historiskt den största älgstammen i Norrbotten. De senaste åren har vi skjutit 10 000-11 000 älgar och att ha så många älgar tär hårt på fodertillgången, samtidigt som avverkningsarealerna minskar. Så det är mindre arealer där älgarna kan beta, säger han.

Läget är mycket allvarligt anser Heine Krekula.

– Jag anser att skadorna är alldeles för omfattande och det som är skrämmande är att vi de senaste åren har haft en ökning. Situationen är sådan att vi kan tappa hälften av tallhuvudstammarna, säger han.

För att minska skadorna så måste älgarna bli färre och det är ett ansvar som ligger på jägarna menar Krekula.

– Jägarna måste ta ett större ansvar och se till att det blir färre älgar i vinterstammen och att det blir en högre medelålder. Det måste skjutas fler kor och kalvar, är Heine Krekulas budskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista