Klart att kommunen tar över anställda

Gällivare kommun, som ska ta över driften av den kommunala flygplatsen, kommer också att överta alla anställda från den tidigare entreprenören.

Klas Holmgren (s), ordförande i service- och tekniknämnden vill av hänsyn till personalen undvika, att tvistefrågan om att överta eller inte överta de anställda, går till arbetsdomstolen.

Brist på information

Personalen vid flygplatsen har kritiserat bristen på information från Gällivare kommun. Det förklarar Klas Holmgren med att personalen själva har sökt tjänsterna kollektivt och med det på ett felaktigt sätt. Därför har det tagit extra lång tid i kommunhuset, men han säger också att det inte har varit meningen att personalen ska få lida.

Besparingar dröjer

I maj sa Klas Holmgren att kommunen skulle spara 3,5 miljoner kronor per år på att driva flygplatsen i kommunal regi. Så blir det nu inte.

– Vi måste utbilda personalen, sådant kostar pengar och man kan inte vänta sig att en verksamhet under det första året ska kunna spara pengar efter ett övertagande, säger Klas Holmgren.

Han vidhåller att kommunen kommer att kunna spara dessa pengar men inte första året, utan tidigast år 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".