Britt Westerlund kan bli ny ordförande i landstingsstyrelsen.

Delade meningar om landstingsråd

BB-frågan i Kiruna, som varit den hetaste politiska frågan i länet den här mandatperioden, ledde till att landstingsrådet Yvonne Stålnacke avgick. Socialdemokraternas gräsrotsorganisationer i Norrbotten är delade i två läger när det gäller att utse en efterträdare till Yvonne Stålnacke.

Hälften av de socialdemokratiska arbetarekommunerna vill att landstingsrådet Kent Ögren, som är vice ordförande i landstingsstyrelsen, tar över som ordinarie ordförande. Den andra hälften av arbetarekommunerna har nominerat Britt Westerlund, som är ordförande för landstingsfullmäktige. Hon är beredd att ta uppdraget. Två av arbetarekommunerna har avstått från att nominera någon person.

Svårhanterad fråga

Det finns delade meningar inom det socialdemokratiska partiet om hur många landstingsråd socialdemokraterna ska ha med tanke på att samarbetspartierna (v) och (mp) har ett landstingsråd vardera.

- Det är en känslig fråga som partidistriktet får hantera, säger Britt Westerlund, som vill ha en bred lösning som ger stabilitet i landstingspolitiken och ekonomin..

BB-frågan och ekonomin

Yvonne Stålnacke kunde inte förlika sig med det egna partiets kompromiss med samarbetspartierna om att öppna BB i Kiruna. Stålnacke har stöd i sin uppfattning inom många arbetarekommuner och under våren har röster höjts inom arbetarekommunerna om att lämna över makten till oppositionen.

- Alla oppositionspartier utom (fp) har krävt att tre stängda BB ska öppna och att överlämna makten frivilligt skulle skulle inte betyda, att man för landstingets räkning fick en stabilare ekonomi, utan snarare tvärtom - ett ännu större äventyr. säger Britt Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista