1 av 2
Malin Lagerwall, ordförande Lulebo Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
2 av 2
Utsikt över Skurholmen i Luleå från höghusen på Lulsundsberget. Foto: Sven Nordström/Sveriges Radio.
Luleå

Brist på små lägenheter

1:40 min

Det finns inga små lägenheter att hyra i kommunala bostadsföretaget Lulebos hela bestånd på 11 000 lägenheter.

Lulebos ordförande Malin Lagerwall tycker dock att unga ska bo kvar:

– De unga ska bo i Luleå, förhoppningsvis i Lulebos lägenheter, säger hon.

Lulebos nya ordförande anser att det är ett dåligt läge. Hon hoppas att det blir en rörlighet på bostadsmarknaden när många flyttar till Lulsundsbergets stora 14 och 16-våningarshus, så att små lägenheter i stan frigörs.

– Det måste bli en karusell att nån i villa flyttar till stor lägenhet på Lulsundsberget till exempel, då kanske någon barnfamilj flyttar till villan och sen flyttar ett par som bor i varsin etta till deras lägenhet och då frigörs ettorna eller tvåorna.

Tyvärr står det stilla i dag på bostadsmarknaden, säger Malin Lagerwall, Lulebos ordförande.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Lulebo har en bostadskö för studenter. Och det kan vara nog så svårt att få en studentlya. Men alla andra unga som gamla har knappt nån chans att få en liten lägenhet med hyfsad hyra.

Vad har ett kommunalt bostadsföretag för ansvar att behålla unga i stan?

– Vi har en viktig roll att ha ett attraktivt Luleå. Vi i styrelsen deltar med tjänstemän i kommunen i bostadsförsörjningsplaner.

– Nu är vi med och planerar framtiden då vi ska bygga för 10 000 nya Luleåbor, inom cirka tio år, avslutar Malin Lagerwall Lulebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista