Krav på miljöåtgärder vid Lavergruvan

Älvsby kommun kommer att driva frågan vidare om att gruvföretaget Boliden ska ta hand om närmare 60 år gamla miljösynder. Något som kan bli kostsamt för Boliden.

Efter tio års gruvverksamhet upphörde driften vid gruvan i Laver 1946. Boliden som drev Lavergruvan äger fortfarande marken där verksamheten bedrevs. Där finns det idag kvar ett stort sandmagasin med 1,2 miljoner ton sand som nu ligger och läcker bland annat svavel, koppar, zink och kadmium.

En studie som gjorts visar att det skulle kosta runt 15 miljoner kronor att åtgärda magasinet för att stoppa läckaget av metaller.

Älvsyns kommun har i början av sommaren i ett föreläggande ställt krav på Boliden att vidta åtgärder för att stoppa läckaget av metaller. Boliden överklagade kommunens föreläggande till Länsstyrelsen och Länsstyrelsen gick på Bolidens linje, kraven var inte nog specificerade och för allmänt hållna, därför hävde Länsstyrelsen kommunens beslut.

Men Älvsbyns kommun ger sig inte. Nu har nya mer specifika krav arbetats fram och på torsdagen ska miljö- och byggnadsnämnden ta ställning till om man ska driva frågan vidare mot gruvföretaget Boliden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".