Bedrägerihärva i Boden nystas upp

En omfattande bedrägerihärva i Boden håller på att nystas upp. Efter mer än ett år arbete börjar brottsutredningen bli klar.

Åklagarmyndighetens utredning av den omfattande bedrägerihärvan i Boden börjar nu bli färdig. En grupp på fyra personer betraktas som huvudmän och ytterligare 5-6 personer finns i utkanten av härvan.

Gruppen misstänks för grova brott som kan leda till fleråriga fängelsestraff. Gruppen har sedan 1998 opererat via olika företag och handlat bland annat med kläder och datorer. De inblandade personerna har handlat varor i bolagens namn, men inte betalat varorna. De har också via momsredovisningar lurat skattemyndigheten - de har lyft momsåterbäring utan att ha betalat in någon moms.

En person är nu häktad och ett par andra personer har suttit häktade för ett år sedan.

- Utredningen, som är på tusentals sidor är i stort sett klar, säger åklagaren Jan Wallström, men det kommer att dröja ytterligare en tid innan beslut om åtal kan väckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista