1 av 7
Så ska Stationsgatan i Luleå se ut. Fotomontage: Tyréns.
2 av 7
Galärens vd Gunnar Tåhlin och tekniska nämndens ordförande Lenita Ericson. Foto: Inger Marklund.
3 av 7
Anette Ulander, hårfrisör på Stationsgatan.
4 av 7
Så ser Stationsgatan i Luleå ut i dag. Foto: Tyréns.
5 av 7
Så ska Rådstugatan i Luleå se ut. Fotomontage: Tyréns.
6 av 7
Så ser Rådstugatan i Luleå ut i dag. Foto: Tyréns.
7 av 7
Klicka för större skiss (pdf)
Luleå

Här är Luleås nya mötesplats

Stationsgatan och Rådstugatan i Luleå ska bli grönare, trottoarerna ska breddas, få markvärme och fler butikslokaler inrymmas i de hus som fastighetsbolaget Galären äger. Området ska göras till ny mötesplats i Luleå centrum.

Det ska också bli parkytor i kvarteret Sparven bakom Stationsgatan. Där kommer fler parkeringsplatser då gatan görs enkelriktad.

Gatorna ska bli tydligare som gångstråk och skapa tillgänglighet med ett ökat flöde av gående och breda plats för mer utekaféer, gaturestauranger och fler kommersiella lokaler vid gatornas markplan.

Tanken med de nya är att Luleå ska få en vidare stadskärna och förändringarna följer samma idéer som den omvandling Storgatan har fått. Att vara attraktiv gata året runt och locka fler till stadskärnan. Man bereder också för en trafiksäkrare stadsbild.

I förändringen av Storgatan samarbetade fastighetsbolaget Galären med kommunen och det ska fortsätta nu.

Tekniska nämndens ordförande Lenita Ericson och Galärens vd Gunnar Tåhlin är överens om visionerna för Rådstugatan-Stationsgatans ansiktslyft:

– Vi ska gå in med finansiering till kommunen för projektet som vi har gjort på Storgatan tidigare, genom att bidra med uppvärmningskostnader för gatorna. På det sättet får vi biligare snöröjning och butikerna blir mer attraktiva, förklarar Galärens vd Gunnar Tåhlin.

– Ett samarbete mellan näringslivet och kommunen är fruktbart har vi sett och det ska bli ett led i att vi senare gör om Stadsparken till en modern attraktiv del av denna stadsdel, säger tekniska nämndens ordförande Lenita Ericson.

I första hand ska förändringarna göras på Stationsgatan och hela planen ska realiseras inom en treårperiod.

Handeln i området kommer att få ett uppsving tror man på kommunen och fastighetsbolaget. Den är i dag mest koncentrerad till Storgatan, Smedjegatan och Kungsgatan där uppfräschning av Storgatan ökade butikernas attraktionskraft.

En av näringsidkarna längs Stationsgatan bakom Statoil är Anette Ulander som har arbetet där i 20 år:

– Jag är mycket positiv till denna förändring säger hon. Det är lite grått och trist här nu. Visserligen ser man vattnet härifrån, men det blir mysigare med att få en gatuallé av träd, bredare uppvärmda trottoarer och finare gatubelysning, säger Anette Ulander vid sitt lilla bord med stolar ute på trottoaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista