Internationella elever lockas till träutbildning

Luleå Tekniska Universitet har gjort om sin civilingenjörsutbildning i träteknik i Skellefteå sen ifjol på grund av för få sökande. Nyordningen har lett fram till att många internationella studenter söker sig dit.

Utbildningen till civilingenjör i träteknik i Skellefteå hade ifjol bara 6 sökande till 30 platser. Nu har man gått tillbaka till en tidigare modell enligt universitetets rektor Ingegerd Palmer. Den innebär att de tre första åren är förlagda till Luleå och sista årets fördjupning i träteknik till Skellefteå.

Den nya lösningen ger ca 10 elever till fördjupningskursen, men möjligheten med fördjupning har också lockat många internationella studenter som redan har nödvändiga baskunskaper i matematik, fysik, kemi och maskinteknik.

- Sen kommer de och läser den här fördjupningen, på mastersnivå, i Skellefteå, det är från Kina, från Ryssland och från många delar av världen. Den har rekryterat väldigt bra, säger Ingegerd Palmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".