Svensk väljaropinion augusti 2011

Opinionskrisen allt djupare för småpartierna

De största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, går framåt, medan de mindre partierna backar.  Av de mindre partierna är det bara Folkpartiet som går framåt. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av den senaste månadens opinionsmätningar som Novus gör för Ekot.

Moderaterna går framåt, 1,4 procent till 32,6 procent och är hack i häl med Socialdemokraterna som har 33,4 procent, en ökning med 0,7 procent.

Folkpartiet går också framåt med 0,3 procent till 7,1.

Alla övriga partier backar och Vänsterpartiet och Centerpartiet balanserar på fyraprocentsspärren. Vänsterpartiet ligger nu på 4,0 procent, en minskning med 0,4 och Centerpartiet ligger på 4,4 procent, en minskning med 0,1.

Sverigedemokraterna hamnar på 4,9 procent efter en minskning med 0,6 och Miljöpartiet hamnar på 9,2 procent, efter en minskning på 0,8 som gör partiet till det tredje största partiet.

Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag. De ligger nu på 3,4 procent, en minskning med 0,6 procent.

Det blåa blocket har 47,5 procent, en ökning med 1,9 procent och det röda blocket har 46,6 procent, efter att ha backat 0,5 procent.