Arvidsjaur hoppas på fler tågtester

Under ett par år har Stockholms Lokaltrafik, SL, testat tåg och vagnar på en sträcka efter Inlandsbanan i utkanterna av Arvidsjaur.

Nu finns det planer på att permanenta och utöka testerna och på så sätt även sätta Arvidsjaur på kartan som en tågtestarort.

Under ett par år har snöoväder i södra och mellersta delarna av landet tidvis slagit ut stora delar av den rälsbundna trafiken.

Nu ska problemen med snö och kyla byggas bort och näringslivschefen i Arvidsjaurs kommun, Kenneth Eklund, hoppas att det ska göras i Arvidsjaur:

- Jag hoppas att vi kan bygga vidare på den lilla verksamheten som pågått här i kommunen under några år och att den permanentas och senare utökas, säger Kenneth Eklund.

Så sent som förra veckan träffades flera av dom stora aktörerna på den svenska tågmarknaden. Bland andra var Banverket, SL, Inlandsbanan AB och Carillion på plats i Arvidsjaur för att prata framtida vintertester.

- Kommer det här igång kan det bli riktigt bra. Vi ser bara på hur biltestverksamheten utvecklas under åren, säger Kenneth Eklund.

Nästa vinter hoppas man i Arvidsjaur att testverksamheten av rälsbunden trafik ska vara igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista