Dieselstölder stort problem för skogsmaskinägare

Dieselsmuggling mellan Finland och Sverige är ett känt fenomen i Norrbotten och ett annat stort problem med diesel är att skogsmaskinägare blir bestulna på diesel för tiotusentals kronor varje år.

Nu ska polisen jaga småtjuvarna och inte bara de stora ligorna.

Förra året stals diesel för ca 2 miljoner kronor i Norrland.

Räknar man in alla verktyg och maskindelar som tjuvarna passar på att ta samtidigt som de stjäl diesel, så handlar det om flera miljoner kronor.

Räknar man bara i Norrbotten har skogsmaskinägarna blivit bestulna på 115 000 liter diesel hittills i år.

Hittills har polisen mest koncentrerat sig på att sätta dit de stora ligorna, som även smugglar in billig diesel från Finland.

Tullen i Norrbotten har i dag beslagtagit så mycket smuggeldiesel, att det inte finns plats för mer på förvaringsplatsen som finns idag.

Men nu är det alltså dags att även sätta dit småtjuvarna som slangar diesel på nätterna i Norrland, eftersom de tillsammans stjäl tusentals liter varje år.

Nu i höst börjar skogsmaskinägarna färga sin diesel blå, och det är bara de som har rätt att ha den färgen på dieseln i sina tankar.

På så sätt ska det bli lättare att sätta dit dem som stjäl.

Nästa steg blir att skogsmaskinägarna dna-märker bränslet med radioaktiva isotoper i flytande form, så att polisen kan se exakt vem dieseln är stulen från.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista